czwartek, 12 kwietnia 2012

Włoskie gniazdka ze szpinakiem

Ta potrawa pasuje na danie obiadowe, kolację lub przystawkę. Można ją przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem, np. w kuchence mikrofalowej.




                                          Włoskie gniazdka ze szpinakiem                
                                                                                  fot. STOCKFOOD/FREE


Przygotowanie ok. 25 min : 1 porcja – ok. 320 kcal

Składniki na 4 porcje: 
- 4 gniazdka makaronu nitki lub wstążki 
- 20 dag mrożonego szpinaku w liściach 
- 10 dag wędzonego, chudego boczku 
- 1 ząbek czosnku
- 2–3 łyżki śmietany 
- 1 łyżka masła
- sól 
- pieprz

Sposób wykonania: 
1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na półmiękko. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową, przelej zimną wodą i osącz.

2. Szpinak wrzuć na patelnię, przykryj, podgrzewaj, aż się rozmrozi. Wtedy dodaj pokrojony w kostkę boczek i całość przesmaż, mieszając. 

3. Potem dodaj posiekany czosnek, chwilę podduś. Szpinak zapraw śmietaną, dopraw do smaku solą 
i pieprzem. 

4. Na drugiej patelni roztop masło, połóż gniazdka makaronu i lekko je zrumień z jednej strony. Potem obróć je na drugą stronę. W środek każdego gniazdka włóż trochę szpinaku. Całość jeszcze chwilę podgrzewaj.


polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz