Nicejska sałatka z tuńczykiem
fot. A. Rogalski
Przygotowanie: 50 min
Porcja: 295 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka
- 50 dag ziemniaków
- 5 pomidorów
- duży ogórek wężowy
- główka sałaty
- cebula
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- 4–5 filecików anchois
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, cukier
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka ziół prowansalskich
- ząbek czosnku
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki wyszoruj, zalej posolonym wrzątkiem, ugotuj w mundurkach. Odcedź, przelej zimną wodą i jeszcze ciepłe obierz z łupinek. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój je na połówki, a potem w plastry. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, pokrój na ćwiartki.
2. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Ogórki potnij w plasterki, a pomidory na cząstki. Osącz tuńczyka z zalewy. Sałatę porwij na małe kawałki.
3. Półmisek wyłóż sałatą, a na niej umieść plasterki ziemniaków. Posyp mieszanką pomidorów, ogórków, tuńczyka i cebuli. Obłóż cząstkami jajek. Posyp oliwkami i paseczkami anchoise.
4. Musztardę utrzyj z octem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ucierając powoli, dolej oliwę. Do sosu dodaj zioła prowansalskie. Dopraw solą i pieprzem. Następnie skrop sałatkę. Ochładzaj około 30 minut. Serwuj ze świeżym pieczywem.
polki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz