czwartek, 12 kwietnia 2012

Hiszpańska tortilla

W czasie smażenia tortilli czy innego typu omletów patelnię warto przykryć na jakiś czas pokrywką. Dzięki temu masa jajeczna szybciej się zetnie.



 Hiszpańska tortilla                          
 fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 20 min * 1 porcja – ok. 240 kcal


Składniki na 2 porcje: 
- 4 jajka 
- 1 mała cukinia 
- pół czerwonej papryki 
- 1 łyżka czarnych oliwek 
- olej lub oliwa do smażenia 
- sól 
- pieprz



Sposób wykonania: 
1. Cukinię przekrój wzdłuż na połowę, pokrój na talarki. Paprykę pokrój w kostkę. Oliwki osącz, pokrój.



2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cukinię i paprykę, przesmaż, mieszając, podduś. Jajka ubij z solą i pieprzem. 



3. Do warzyw na patelni dodaj oliwki, wymieszaj. Zalej masą jajeczną, wymieszaj. Smaż pod przykryciem, aż masa się zetnie. Potem obróć omlet na drugą stronę i dosmaż.

polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz