czwartek, 12 kwietnia 2012

Kurczak meksykański w sosie czekoladowym (mole)

Kurczaka podawaj z ryżem lub makaronem, polewając powstałym podczas pieczenia sosem i posypując świeżą kolendrą.




                                Kurczak meksykański w sosie czekoladowym  
                                                                                                 Fot. serwis prasowy


Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji: 3-5

Składniki:
- 1 opakowanie Knorr Fix Soczyste żeberka w coli
- 4-5 udek z kurczaka (bez kości)
- 1 tabliczka czekolady 70% kakao
- 1 pęczek kolendry (ewentualnie pietruszki)
- 1 szklanka coli
- 1 sztuka czerwonej papryczki chili
- 1 sztuka zielonej papryczki chili
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
1. Fix Soczyste żeberka w coli Knorr wymieszaj ze szklanką wody i zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj gorzką czekoladę i mieszaj do chwili, aż wszystko się rozpuści. Następnie wlej szklankę coli.

2. Udka z kurczaka umyj, pozbaw kości i usuń skórę tak, żeby zostało samo mięso.

3. Czosnek obierz i wraz z ziarnami kolendry rozgnieć w moździerzu. Pokrój papryczki chili i wraz z kuminem i zmiażdżonymi przyprawami dodaj do marynaty i połącz z mięsem.

4. Mięso wraz z marynatą włóż do woreczka do pieczenia, który znajdziesz w opakowaniu Fix Knorr, i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C ok. 40 minut. Kurczaka po meksykańsku w sosie czekoladowym możesz podawać z ryżem lub makaronem, polewając powstałym podczas pieczenia sosem i posypując świeżą kolendrą.


polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz