czwartek, 12 kwietnia 2012

Grecka zupa cytrynowa – Avgolemono

Jeśli nigdy jej nie jadłeś, to musisz spróbować!

                                                     Grecka zupa cytrynowa – Avgolemono


Składniki:
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- pół szklanki drobnego makaronu (ziarenka ryżu) 
- 3 jajka 
- sok z dużej cytryny 
- plasterki cytryny 
- sól, pieprz 

Sposób wykonania:

1. Bulion wlać do garnka, zagotować. Wsypać makaron. Gotować 5 minut.

2. Jajka ubić trzepaczką na pianę. Dodać sok z cytryny i łyżkę zimnej wody. Nie przerywając ubijania, wlać łyżkę wazową gorącego bulionu, po chwili następną. 

3. Garnek z bulionem zdjąć z ognia, po minucie wlać do niego cienkim strumieniem (cały czas mieszając) masę jajeczno-cytrynową. Zupę doprawić, udekorować plasterkami cytryny.


polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz