Tartufo – sycylijskie trufle lodowe
Fot. A. Rogalski
Przygotowanie 20 min
Zamrażanie (w sumie) ok. 6 godzin
Porcja ok. 250 kcal
Przepis na 6 porcji:
- 600 ml lodów śmietankowych
- 12 kandyzowanych wiśni
- 2 łyżki likieru wiśniowego Maraschino
- 20 dag czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
- łyżeczka oleju
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Sos malinowy:
- 6 łyżek dżemu malinowego
- kieliszek czerwonego wina
- maliny do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Wiśnie nakłuj wykałaczką, skrop likierem i odstaw do namoczenia. Łyżką do lodów uformuj 12 śmietankowych kulek, włóż do zamrażalnika na 3–4 godziny. Kulki lodów kolejno wyjmij, przekrój na połówki. Włóż do środka wiśnie, złącz połówki kulek i ponownie mocno zamroź.
2. Czekoladę połam, włóż do miski. Dodaj masło, olej i roztop na parze. Wymieszaj, ostudź. Kolejno wyjmij kulki lodów, smaruj czekoladą, posypuj posiekanymi orzechami i z powrotem włóż do zamrażalnika.
3. Na sos zagotuj wino z dżemem. Przetrzyj przez sitko. Trufle ułóż na talerzykach, polej dookoła malinowym sosem i udekoruj malinami.
polki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz