czwartek, 12 kwietnia 2012

Tartufo – sycylijskie trufle lodowe

Z pysznym sosem malinowym.



                                                         Tartufo – sycylijskie trufle lodowe                 
                                                                                               Fot. A. Rogalski




Przygotowanie 20 min
Zamrażanie (w sumie) ok. 6 godzin
Porcja ok. 250 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 600 ml lodów śmietankowych 
- 12 kandyzowanych wiśni 
- 2 łyżki likieru wiśniowego Maraschino 
- 20 dag czekolady deserowej 
- 2 łyżki masła 
- łyżeczka oleju 
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 

Sos malinowy:  
- 6 łyżek dżemu malinowego 
- kieliszek czerwonego wina 
- maliny do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Wiśnie nakłuj wykałaczką, skrop likierem i odstaw do namoczenia. Łyżką do lodów uformuj 12 śmietankowych kulek, włóż do zamrażalnika na 3–4 godziny. Kulki lodów kolejno wyjmij, przekrój na połówki. Włóż do środka wiśnie, złącz połówki kulek i ponownie mocno zamroź.

2. Czekoladę połam, włóż do miski. Dodaj masło, olej i roztop na parze. Wymieszaj, ostudź. Kolejno wyjmij kulki lodów, smaruj czekoladą, posypuj posiekanymi orzechami i z powrotem włóż do zamrażalnika.

3. Na sos zagotuj wino z dżemem. Przetrzyj przez sitko. Trufle ułóż na talerzykach, polej dookoła malinowym sosem i udekoruj malinami.


polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz