czwartek, 12 kwietnia 2012

Sałatka portugalska z owocami morza

Zamiast octu winnego do sosu możesz dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny.




                                        Sałatka portugalska owocami morza            
                                                                                          Fot. A. Rogalski


Przygotowanie: 45 min

Składniki na 6 porcji:
- 4 pomidory malinowe 
- 1 mała cebula 
- 1 zielona papryka 
- 1 ogórek sałatkowy 
- 5–6 paluszków krabowych 
- 20 dag małży ze słoika 
- 20 dag drobnych krewetek w zalewie lub mrożonych 
- 12 sztuk krewetek tygrysich obranych, ugotowanych i zamrożonych (lub surowych zamrożonych) 
- 6–8 łyżek oliwy 
- 2–3 ząbki czosnku 
- skórka z cytryny
- tymianek lub inne ubione zioła 
- 3 łyżki czerwonego octu winnego 
- sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Warzywa umyj, oczyść, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Paluszki krabowe pokrój w plasterki. Małże osącz z zalewy. 

2. Krewetki osącz z zalewy, a mrożone gotowane rozmroź, opłucz i osącz. Jeżeli nie były gotowane obgotuj przez 3 minuty we wrzącej wodzie aromatyzowanej skórką cytrynową i gałązką tymianku lub innych ulubionych ziół. Krewetki tygrysie obrane i ugotowane rozmroź, opłucz, osusz. Jeżeli były surowe, po rozmrożeniu obierz z pancerzyków, usuń ciemne żyłki przewodu pokarmowego, pozostaw ogony. Włóż do wrzątku aromatyzowanego ulubionymi przyprawami. Obgotuj przez 3 minuty. Osącz. 

3. Składniki włóż do miski. Oliwę wymieszaj z octem winnym. Dodaj zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Polej na sałatkę.


polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz