Sałatka portugalska owocami morza
Fot. A. Rogalski
Przygotowanie: 45 min
Składniki na 6 porcji:
- 4 pomidory malinowe
- 1 mała cebula
- 1 zielona papryka
- 1 ogórek sałatkowy
- 5–6 paluszków krabowych
- 20 dag małży ze słoika
- 20 dag drobnych krewetek w zalewie lub mrożonych
- 12 sztuk krewetek tygrysich obranych, ugotowanych i zamrożonych (lub surowych zamrożonych)
- 6–8 łyżek oliwy
- 2–3 ząbki czosnku
- skórka z cytryny
- tymianek lub inne ubione zioła
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Warzywa umyj, oczyść, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Paluszki krabowe pokrój w plasterki. Małże osącz z zalewy.
2. Krewetki osącz z zalewy, a mrożone gotowane rozmroź, opłucz i osącz. Jeżeli nie były gotowane obgotuj przez 3 minuty we wrzącej wodzie aromatyzowanej skórką cytrynową i gałązką tymianku lub innych ulubionych ziół. Krewetki tygrysie obrane i ugotowane rozmroź, opłucz, osusz. Jeżeli były surowe, po rozmrożeniu obierz z pancerzyków, usuń ciemne żyłki przewodu pokarmowego, pozostaw ogony. Włóż do wrzątku aromatyzowanego ulubionymi przyprawami. Obgotuj przez 3 minuty. Osącz.
3. Składniki włóż do miski. Oliwę wymieszaj z octem winnym. Dodaj zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Polej na sałatkę.
polki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz