czwartek, 12 kwietnia 2012

Wegetariański makaron po chińsku

Jeśli nie masz mieszanki chińskiej, do dowolnego miksu warzyw dodaj garść kiełków soi lub pół puszki pędów bambusa. Danie zyska azjatycki charakter.




                                                       Wegetariański makaron po chińsku           
                                                                     Fot. J. Mańkowski


Przygotowanie ok. 20 min * 1 porcja – ok. 450 kcal

Składniki na 2 porcje: 
- opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego 
- 2 łyżki oleju 
- 1 cm świeżego imbiru 
- 1 ząbek czosnku
- opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (najlepiej chińskiej)
- 2 łyżki sosu sojowego 
- pół cytryny 
- sól 
- pieprz

Sposób wykonania: 

1. Makaron wrzuć do sporej ilości osolonej, gorącej wody. Przykryj, pozostaw na 5 min.

2. Imbir i ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj. Przesmaż na oleju bez rumienienia (inaczej potrawa stanie się gorzka!). 

3. Dodaj mrożone warzywa, przesmaż. Skrop sosem sojowym, często mieszając, smaż je jeszcze ok. 5 min na średnim ogniu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

4. Makaron dokładnie odcedź. Podawaj z warzywami z patelni.


polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz