czwartek, 12 kwietnia 2012

Sałatka rosyjska z kawiorem

Do sałatki użyj ziemniaków, które po ugotowaniu nie rozsypują się.



                                                            Sałatka rosyjska z kawiorem                             
                                                                                            Fot. A. Rogalski


Przygotowanie: 45 min 

Składniki na 6 porcji:
- 1/2 małej główki sałaty masłowej 
- 40 dag małych młodych ziemniaków 
- 30 dag wędzonego dorsza lub halibuta 
- 1 mała czerwona cebula
- 1 słodka żółta papryka 
- 2 łyżki czerwonego kawioru 
- 6 łyżek oliwy 
- 2 łyżki octu jabłkowego 
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Po ostudzeniu obierz i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Wędzoną rybę obierz ze skóry, podziel na małe kawałki, usuwając wszystkie ości.  

2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Porozdzielaj je na pierścienie. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w krótkie, cienkie paseczki. Sałatę oczyść z zewnętrznych ciemnozielonych liści. Środkowe jasnozielone listki opłucz, osusz (lub odwiruj w suszarce do sałaty), porwij na kawałki. Najmniejsze listki zostaw w całości.

3. Pokrojone na talarki ziemniaki wyłóż do miski. Dodaj rybę, paprykę i cebulę, wymieszaj. Na końcu wrzuć sałatę i lekko przemieszaj z pozostałymi składnikami. Polej oliwą wymieszaną z octem jabłkowym. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Lekko wymieszaj. Posyp kawiorem.


polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz