Sałatka rosyjska z kawiorem
Fot. A. Rogalski
Przygotowanie: 45 min
Składniki na 6 porcji:
- 1/2 małej główki sałaty masłowej
- 40 dag małych młodych ziemniaków
- 30 dag wędzonego dorsza lub halibuta
- 1 mała czerwona cebula
- 1 słodka żółta papryka
- 2 łyżki czerwonego kawioru
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Po ostudzeniu obierz i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Wędzoną rybę obierz ze skóry, podziel na małe kawałki, usuwając wszystkie ości.
2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie talarki. Porozdzielaj je na pierścienie. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w krótkie, cienkie paseczki. Sałatę oczyść z zewnętrznych ciemnozielonych liści. Środkowe jasnozielone listki opłucz, osusz (lub odwiruj w suszarce do sałaty), porwij na kawałki. Najmniejsze listki zostaw w całości.
3. Pokrojone na talarki ziemniaki wyłóż do miski. Dodaj rybę, paprykę i cebulę, wymieszaj. Na końcu wrzuć sałatę i lekko przemieszaj z pozostałymi składnikami. Polej oliwą wymieszaną z octem jabłkowym. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Lekko wymieszaj. Posyp kawiorem.
polki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz