czwartek, 12 kwietnia 2012

Wieprzowina po chińsku

Do mięsnych potraw kuchni azjatyckiej najlepszym sycącym dodatkiem jest ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy albo sojowy.



                                                  Wieprzowina po chińsku                  
                                                                                      Fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 30 min * 1 porcja – ok. 220 kcal

Składniki na 4 porcje: 
- 40 dag schabu bez kości 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego 
- 1 łyżka miodu 
- 1/2 limonki 
- 1 łyżka wódki 
- olej (najlepiej sezamowy lub arachidowy)
- zielona część pora 
- 1 marchewka
- 1 cebula 
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki pędów z bambusa 
- kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru
- sól 
- pieprz

Sposób wykonania: 

1. Mięso opłucz, osusz. Pokrój w cienkie plastry, a potem na paski. Wymieszaj z mąką i solą.

2. Sos sojowy rozprowadź miodem, sokiem z limonki i wódką. 

3. Marchewkę obierz, pokrój w słupki lub plasterki. Cebulę obierz, przekrój na połowę, a potem potnij na półtalarki. Czosnek posiekaj. Imbir potnij w słupki. Por oczyść, pokrój w krążki. Bambus osącz z zalewy.

4. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż na dużym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij z patelni. 

5. Na pozostałym tłuszczu obsmaż warzywa. Dodaj wieprzowinę, chwilę przesmaż. Wlej przygotowany sos, duś 1–2 minuty. Od razu podawaj.

polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz