Wieprzowina po chińsku
Fot. STOCKFOOD/FREE
Fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie ok. 30 min * 1 porcja – ok. 220 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag schabu bez kości
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 limonki
- 1 łyżka wódki
- olej (najlepiej sezamowy lub arachidowy)
- zielona część pora
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki pędów z bambusa
- kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz. Pokrój w cienkie plastry, a potem na paski. Wymieszaj z mąką i solą.
2. Sos sojowy rozprowadź miodem, sokiem z limonki i wódką.
3. Marchewkę obierz, pokrój w słupki lub plasterki. Cebulę obierz, przekrój na połowę, a potem potnij na półtalarki. Czosnek posiekaj. Imbir potnij w słupki. Por oczyść, pokrój w krążki. Bambus osącz z zalewy.
4. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż na dużym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij z patelni.
5. Na pozostałym tłuszczu obsmaż warzywa. Dodaj wieprzowinę, chwilę przesmaż. Wlej przygotowany sos, duś 1–2 minuty. Od razu podawaj.
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag schabu bez kości
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 limonki
- 1 łyżka wódki
- olej (najlepiej sezamowy lub arachidowy)
- zielona część pora
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki pędów z bambusa
- kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz. Pokrój w cienkie plastry, a potem na paski. Wymieszaj z mąką i solą.
2. Sos sojowy rozprowadź miodem, sokiem z limonki i wódką.
3. Marchewkę obierz, pokrój w słupki lub plasterki. Cebulę obierz, przekrój na połowę, a potem potnij na półtalarki. Czosnek posiekaj. Imbir potnij w słupki. Por oczyść, pokrój w krążki. Bambus osącz z zalewy.
4. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż na dużym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij z patelni.
5. Na pozostałym tłuszczu obsmaż warzywa. Dodaj wieprzowinę, chwilę przesmaż. Wlej przygotowany sos, duś 1–2 minuty. Od razu podawaj.
polki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz