czwartek, 12 kwietnia 2012

Francuska zapiekanka warzywna

Z pomidorami, cukinią i papryką.




                                            Francuska zapiekanka warzywna             
                                                                      fot. STOCKFOOD/FREE


Przygotowanie i pieczenie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 300 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 2 cukinie 
- 2 bakłażany 
- 5 ziemniaków 
- 2 cebule 
- 2 marchewki
- 1 por 
- 5 pomidorów 
- 2 papryki 
- oliwa z oliwek 
- zioła 
- sól 
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Cukinie, bakłażany, pomidory, obrane ziemniaki, cebule, marchewki i por pokrój w talarki. Paprykę pokrój w paski, usuń nasionka. 

2. Żaroodporne naczynie natłuść oliwą. Układaj w nim na przemian warstwy warzyw, przesypując je ziołami i przyprawami. Skrop odrobiną wody i oliwą, przykryj. Piecz ok. 45 min w 200 st. C.

3. Potem zdejmij pokrywkę i całość piecz jeszcze 15 min. Pod koniec zapiekania potrawę możesz posypać startym żółtym serem.


polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz