czwartek, 12 kwietnia 2012

Pilaw - bułgarska zapiekanka

Idealne połączenie soczystej wieprzowiny z ryżem i warzywami.


          
                                                     Bułgarski pilaw                     
                                                                    Fot. J. Mańkowski


Przygotowanie i pieczenie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 520 kcal

Składniki na 8 porcji:

- 60 dag wieprzowiny 
- 1 cebula 
- 2 marchewki 
- 3 pomidory 
- 25 dag ryżu 
- 1 kostka bulionowa 
- olej 
- mielona papryka 
- 1 listek laurowy 
- pieprz 
- sól

Sposób wykonania:
1. Mięso pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 min w chłodne miejsce. Zrumień na oleju. 

2. Cebulę obierz, pokrój w piórka. W żeliwnym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, przesmaż na nim cebulę. 

3. Wsyp opłukany ryż, przesmaż, mieszając. Dodaj obraną, startą marchewkę, obrane, pokrojone w kostkę pomidory, mięso, listek laurowy, sól i pieprz. 

4. Zalej wodą, dodaj kostkę bulionową i paprykę, zagotuj. Ewentualnie przełóż do naczynia do zapiekania, szczelnie przykryj, piecz ok. 40 min w 180 st. C.


polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz