Bułgarski pilaw
Fot. J. Mańkowski
Przygotowanie i pieczenie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 520 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 60 dag wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 pomidory
- 25 dag ryżu
- 1 kostka bulionowa
- olej
- mielona papryka
- 1 listek laurowy
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
1. Mięso pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 min w chłodne miejsce. Zrumień na oleju.
2. Cebulę obierz, pokrój w piórka. W żeliwnym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, przesmaż na nim cebulę.
3. Wsyp opłukany ryż, przesmaż, mieszając. Dodaj obraną, startą marchewkę, obrane, pokrojone w kostkę pomidory, mięso, listek laurowy, sól i pieprz.
4. Zalej wodą, dodaj kostkę bulionową i paprykę, zagotuj. Ewentualnie przełóż do naczynia do zapiekania, szczelnie przykryj, piecz ok. 40 min w 180 st. C.
polki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz