Tradycyjne polskie kopytka
Fot. J. Mańkowski
Przygotowanie 50 min * 1 porcja – ok. 410 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, przeciśnij przez praskę.
2. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto.
3. Podziel je na trzy części. Podsypując mąką, uformuj z nich wałki, lekko je spłaszcz i krój ze skosa na kawałki.
4. Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Podawaj do mięsnych sosów polane masłem lub zrumienioną bułeczką.
polki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz