czwartek, 12 kwietnia 2012

Tradycyjne polskie kopytka

Kopytka podawaj do mięsnych sosów polane masłem lub zrumienioną bułeczką.




                                                  Tradycyjne polskie kopytka       
                                                                         Fot. J. Mańkowski


Przygotowanie 50 min * 1 porcja – ok. 410 kcal 

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków 
- 15 dag mąki pszennej 
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 2 jajka 
- sól 

Sposób wykonania: 
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, przeciśnij przez praskę.

2. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto. 

3. Podziel je na trzy części. Podsypując mąką, uformuj z nich wałki, lekko je spłaszcz i krój ze skosa na kawałki. 

4. Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Podawaj do mięsnych sosów polane masłem lub zrumienioną bułeczką.


polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz