czwartek, 12 kwietnia 2012

Gulaszowa zupa węgierska

Możesz ją podać na stół w żeliwnym kociołku.




                                           Gulaszowa zupa węgierska


Składniki:
- po 20 dag chudej wołowiny i wieprzowiny 
- po 3 ziemniaki i cebule 
- strąk zielonej papryki 
- 3 kostki rosołowe 
- po łyżce koncentratu pomidorowego i słodkiej papryki 
- po pół łyżeczki ostrej papryki, suszonego tymianku i kminku 
- sól 
- 3 łyżki posiekanej natki 
- 3 łyżki oliwy

Sposób wykonania:
1. Kostki rosołowe rozpuścić w 6 szklankach wrzątku 

2. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mięso, chwilę smażyć, mieszając. 

3. Podlać kilkoma łyżkami bulionu i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę, wlać resztę wrzącego bulionu i gotować 15 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy, zagotować. Posypać natką pietruszki.


polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz