Gulaszowa zupa węgierska
Składniki:
- po 20 dag chudej wołowiny i wieprzowiny
- po 3 ziemniaki i cebule
- strąk zielonej papryki
- 3 kostki rosołowe
- po łyżce koncentratu pomidorowego i słodkiej papryki
- po pół łyżeczki ostrej papryki, suszonego tymianku i kminku
- sól
- 3 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
1. Kostki rosołowe rozpuścić w 6 szklankach wrzątku
2. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę mięso, chwilę smażyć, mieszając.
3. Podlać kilkoma łyżkami bulionu i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę, wlać resztę wrzącego bulionu i gotować 15 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy, zagotować. Posypać natką pietruszki.
polki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz