Fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 250 kcal
Składniki na 4 porcje:
- szklanka mąki
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
- szklanka maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżki stopionego masła
- łyżka cukru
- syrop owocowy
- dowolne owoce
- sól
Sposób wykonania:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem oraz szczyptą soli. Jajko roztrzep z maślanką i przestudzonym stopionym masłem.
2. Połącz sypkie składniki z maślanką. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
3. Patelnię smaruj tłuszczem i z ciasta smaż niewielkie placuszki, z obu stron na rumiany kolor.
4. Podawaj polane syropem owocowym i posypane mieszanką owoców. Dobrym dodatkiem jest śmietana.
polki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz