czwartek, 12 kwietnia 2012

Pancakes amerykańskie

Amerykańskie naleśniki możesz podawać z dowolnymi owocami, śmietaną lub syropem.



                                                    Pancakes amerykańskie             
                                                                      Fot. STOCKFOOD/FREE




Przygotowanie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 250 kcal

Składniki na 4 porcje:
- szklanka mąki 
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody 
- szklanka maślanki 
- 1 jajko 
- 2 łyżki stopionego masła 
- łyżka cukru 
- syrop owocowy 
- dowolne owoce 
- sól

Sposób wykonania: 
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem oraz szczyptą soli. Jajko roztrzep z maślanką i przestudzonym stopionym masłem. 

2. Połącz sypkie składniki z maślanką. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.

3. Patelnię smaruj tłuszczem i z ciasta smaż niewielkie placuszki, z obu stron na rumiany kolor.

4. Podawaj polane syropem owocowym i posypane mieszanką owoców. Dobrym dodatkiem jest śmietana.

polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz