niedziela, 6 listopada 2011

KUSKUS Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:


  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 puszka ciecierzycy (białego groszku)
  • 1 cukinia 
  • 1 marchewka (lub kilka mini marchewek)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża cebula lub pęczek dymki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryka (kolor obojętnie jaki)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanka wody
  • oliwa
  • masło
  • kilka ziaren kolendry lub pęczek świeżej
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka suchego kuskusu
Wykonanie:

Kurczaka pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oliwie, na dużej patelni z grubym dnem, aż do lekkiego zrumienienia. W szklance wody rozpuścić koncentrat pomidorowy, wlać do kurczaka, dodać przyprawy (jeżeli mamy pęczek świeżej kolendry, związać kilka gałązek i włożyć do wywaru), zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min.

W tym czasie przygotować warzywa: cukinię i marchewkę pokroić na długie, spore kawałki, ziemniak na 4-6 kawałków, podobnie paprykę, cebulę także w grubą kostkę, jeśli używamy dymki, to każdą cebulkę na dwie części, czosnek wycisnąć bądź każdy ząbek pokroić na 2 części. Generalnie chodzi o to, by warzywa były pokrojone na większe kawałki, nie w drobną kostkę. Po 20 min. wyjąć pęczek kolendry. Pokrojone warzywa dodać do mięsa, dodać ciecierzycę i dusić razem 30-40 min. (sprawdzać czy najtwardsze warzywa, czyli marchewka, ziemniak, są już miękkie). W razie potrzeby uzupełniać wodę w wywarze - powinno być go sporo, gdyż po wyłożeniu na talerz, podlewamy kuskus tym wywarem. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem wedle własnego gustu.

Przygotować kuskus lub bulgur wg przepisu na opakowaniu. Do wody, w której kuskus będzie pęcznieć, można dodać pół kostki rosołowej do smaku.

Kiedy kasza będzie miękka, wymieszać w łyżką masła.
Do misy wyłożyć kaszę, podlać wywarem, na środek ułożyć mięso, obłożyć warzywami, wierzch podlać jeszcze kilkoma łyżkami wywaru, posypać łyżką świeżej kolendry pokrojonej drobno.

safiya

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz