niedziela, 6 listopada 2011

BURRITO

SKŁADNIKI:


  • 50 dag mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego (ok. 100g)
  • kostka rosołowa wołowa
  • tabasco
  • pieprz, papryka ostra, papryka słodka, majeranek
  • starty ser (najlepiej chudy)
  • opakowanie tortilli (6 lub 8 sztuk)
Wykonanie:

Odsączamy fasolę z zalewy, przepłukujemy wodą i przekładamy do większego naczynia. Następnie ją rozgniatamy do uzyskania w miarę jednolitej masy.

Wrzucamy na patelnie posiekaną cebulę , czekamy aż się zeszkli, przerzucamy do innego naczynia. Na rozgrzany olej wrzucamy i podsmażamy mięso, dajemy odrobinę soli żeby mięso wypuściło wodę, doprawiamy pieprzem, papryką i majerankiem. W 200 ml wrzątku rozrabiamy kostkę rosołową i dolewamy do podsmażonego mięsa. Czekamy aż woda odparuje i dodajemy cebulę oraz kukurydzę. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy rozpuszczony w 200 ml wody koncentrat. Całość podgrzewamy, doprawiamy pieprzem, papryką, majerankiem i kilkoma kroplami tobasco. Na koniec dodajemy rozgniecioną fasolę i wszystko mieszamy. Całość powinna być gęsta, tak żeby nie wypływała z tortilli, wiec jeśli jest za rzadkie to podgrzewamy trochę dłużej.

Tortillę posypujemy serem, podgrzewamy w mikrofali przez 15-20 s., nakładamy farsz, zawijamy.

marchew

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz